Új vonószenekari mű az Erdődy Kamarazenekarnak

A Divertimento 3 kezdete

2008. március 28. A Lukács-passió ősbemutatójának napja.

Szefcsik Zsolttal és az Erdődy Kamarazenekarral régi keletű a kapcsolatunk. Életem egy később igen fontos momentumának: a continuo-nak, azaz a számozott basszus-játéknak a kezdete fűződik hozzájuk, valamikor 1996-ban vagy 1997-ben. Jó pár koncerten játszottam velük, ami kiválóan megalapozta későbbi pályafutásomat az Orfeo Zenekarban.

Aztán 2007-ben felkérést kaptam tőlük egy új műre, amely felkérést pompásan fel tudtam használni arra, hogy megvalósítsam egy régi tervemet, nevezetesen egy passió megkomponálását. Ez lett a latin nyelvű Lukács-passió, amelyet nagy sikerrel mutattunk be a Mátyás-templomban, kiváló énekesek, valamint a Purcell Kórus és az Erdődy Kamarazenekar közreműködésével, Vashegyi Gyuri barátom vezényletével. 90 perces, háromrészes mű, amely viszonylagosan kis apparátusa (11 hangszeres, 6 szólista, kórus) ellenére is nagyszabásúnak hat. Érdekes kísérletként az evangéliumi részeket tenor-evangélista recitálja – bármilyen hangszeres kíséret nélkül.

Most pedig a felkérésükre elkészült a Divertimento 3, egy 17 perces, háromtételes vonószenekari mű. Könnyed, szórakoztató zenét ígérő címe ellenére a két szélső tétel meglehetősen komor hangvételű. Az I. tétel (Allegro minaccioso) robbanni készülő fenyegetését egy időre oldja a lírai középső tétel (Largo con tenerezza), hogy aztán a szélvészgyors, viharos zárótétel (Prestissimo) tegyen pontot a mű végére.

Az új mű ősbemutatója a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában lesz 2019. november 13.-án.