A Missa Vanitas vanitatum bemutatója a CAFe Budapest fesztiválon

Cser Krisztián basszusénekes

A kétévente megrendezett Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Európa legjobbjai közé tartozik 40 éve.

Hagyomány itt, hogy a nyitóhangversenyre több fiatal zeneszerzőt kérnek fel új kórusművek komponálásra, illetve egy zeneszerző kap felkérést egy nagyobb oratorikus mű megkomponálására. 2010-ben én kaptam a megtisztelő felkérést az oratóriumra, amivel alkalmam nyílt megvalósítani egy régi tervemet: zenében közelebb kerülni kedvenc bibliai könyvem, a Prédikátor Könyve mondanivalójához.

Mindig is lebilincselt ez a furcsa, kiábrándult, néha cinikus, de legalábbis józan-realista könyv, szállóigévé vált híres mondatával: "Minden hiábavalóság!"  Írtam már belőle kórusművet, de most felsejlett egy nagyobb szabású mű lehetősége, amelynek dramaturgiájában a Prédikátor Könyve dramatizált formában jelenne meg: a miseszöveget éneklő kórus megszólalásai képviselnék a Hitet, az őket minduntalan megszakító torzonborz próféta (a Prédikátor) pedig a Kételyt. A kétely, a bizonytalanság nagyon is emberi tulajdonság, a nagy kérdés, hogy a kétkedő ember mihez kezd a kételyével...

A mű megszületett és elhangzott, most pedig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon tűzi újra műsorra a Budafoki Dohnányi Zenekar. Közreműködnek: Cser Krisztián (basszus), Zemlényi Eszter (szoprán), a Debreceni Kodály Kórus és a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével.

A hangversenyt beharangozó kisfilm a Videoblogon tekinthető meg.