A Fuvolaverseny bemutatója Győrben

Alastair Willis karmester, Gyöngyösi Levente és Ittzés Gergely fuvola szólista

Már jó pár éve beszélgettünk Ittzés Gergellyel, a magyar fuvolisták világszerte elismert specialistájával arról, hogy írnék neki egy fuvolaversenyt. 

Most végre megvalósult az ötlet: háromtételes, gyors-lassú-gyors, klasszikus szerkezetű versenymű született, amelynek azonban több érdekessége is van.

Ittzés Gergely ugyanis a modern fuvolajáték egyik apostola, aki számtalan új fogással, technikával gazdagította a fuvolairodalmat – nemcsak mint hangszerjátékos, hanem mint zeneszerző is, köztük a multifóniának nevezett bűvészmutatvánnyal, amikor a hangszeren egy helyett kettő vagy több hang szólal meg egyszerre. Ezek azért nagyon másképp szólnak, mint a normál fuvolahangok, a hangzásuk leginkább üveghangokra emlékeztet – de ha az ember figyel, bizony jól hallja bennük a több hangot. Számtalan szellemes ötlet található Gergő darabjaiban, sokszor a hangszer határain mozogva: arra is találhatunk példát, hogy (rafináltan megoldva, de) gyakorlatilag polifon anyagot hall a hallgató.

Nos, én nem mentem ennyire messzire – tulajdonképpen épp csak egy picit beleszagoltam ezekbe a ragyogó új lehetőségekbe: a II. tételbe, amelyben a szólóhangszer mellett csak hárfa szerepel, belekerült pár ilyen multifónia, amelyek szerintem szépen passzolnak ennek a lírai darabnak, a fuvola-hárfa klasszikus kamarazenei párosának a jellegéhez.

A két szélső tétel is eltér picikét a megszokott fuvola-idiómától: lendületes, kifejezetten dühös-indulatos zene mindkettő, különösen a zárótétel. Érdekesség, hogy az I. tétel kadenciáját, amelyben természetesen számtalan igen ötletes modern fuvolatechnikai újítás található, Ittzés Gergely komponálta.

A győri Richter-teremben megrendezett ősbemutatón Gergőt a mű másik megrendelője, a kitűnő Győri Filharmonikus Zenekar kísérte, élén a nagyszerű, Grammy-díjra jelölt Alastair Willis karmesterrel (USA).

I. tétel: https://soundcloud.com/rameau64/gyongyosi-levente-flute-concerto-2018-i-molto-vivace

II. tétel: https://soundcloud.com/rameau64/gyongyosi-levente-flute-concerto-ii-largo

III. tétel: https://soundcloud.com/rameau64/gyongyosi-levente-flute-concerto-iii-presto-furioso