A Missa Lux et Origo a Gemma Énekegyüttes lemezén és hangversenyén

Gemma Énekegyüttes

A Gemma Énekegyütteshez igen régi, szoros baráti szálak fűznek.

Ismeretségünk valamikor az 1999.-es év környékén indult az ifj. Sapszon Ferenc által alapított Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolából kinőtt, Tóth Márton vezette együttessel, aztán pedig két kórusművemet is ők mutatták be: a József Attila versére készült Csudálkozunk az életen-t (2002), illetve a Te lucis ante terminum-ot (2003). Kristálytiszta hangzás és mély spiritualitás jellemzi őket, így aztán rendkívüli módon megörültem, amikor Marci karácsony előtt kezembe nyomta frissen megjelent CD-jüket, amely Missa Lux et Origo c. művemet is tartalmazta, egyben meghívott a január 28.-án 19.00. órakor sorra kerülő lemezbemutató koncertre.

Ez a különös mise Béres György atyának, a magyarországi gregorián egyik legjelesebb képviselőjének felkérésére készült, eredetileg ötszólamú nőikarra, 2004-ben.

A mű öt tételes: Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei, valamint egy rövid és frappáns Ite, missa est képezik. Különlegessége a reneszánszhoz nagyon közel álló hangulatvilág és kóruskezelés (akkoriban rengeteg Palestrinát hallgattam), valamint a több tételben is fellelhető responzoriális szerkezet: a szöveg egy sora a hozzá tartozó gregorián dallamot intonálja, a következő sor saját megzenésítés, amelynek nincs köze a gregoriánhoz, és így tovább. Annak idején picit kételkedtem ezen tételek működőképességében: vajon nem tördeli túlságosan össze a zenei folyamatot az állandóan megjelenő gregorián? Az azóta eltelt évek során e tekintetben megnyugodtam: az ősi egyházi dallam inkább szilárd vezérfonalként húzódik végig a művön és összetartja a formát, mintsem kárt tenne a művészi hatásban.

A lemez megtalálható itt, a hangverseny itt lesz, előzetesként pedig hallgassák meg a mise Agnus Dei tételét.